Mobirise

GY.I.K- Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszak a profi fotósok közül?

Először is nézz körül az interneten, és hasonlítsd össze a fotósok képeit. Keresdd fel személyesen is a kiválasztott fotóst, akinek a munkája megtetszett. Menj hozzá el a stúdiójába, vagy találkozz vele és győződj meg róla személyesen is, hogy milyen a személyisége, milyen lehet vele dolgozni. Amikor nézitek egy fotós mintaalbumait, vagy képeit figyeljétek meg általános technikai felkészültségét és, hogy mennyire képes átadni az érzéseket a képein. Csak ezután kérdezzétek meg az árait és feltételeit.

Mennyi képet kapunk kézhez? Végzel módosításokat a képeken?

A minimum képszám, amit egy tipikus esküvőn átadok 200 kép, de ez ennél több szokott lenni szinte minden esetben. A képeket utómunkázva adom nektek, amelyeket a galériában is látható színvilággal fűszerezem meg, illetve megvágom a képeket.

Mennyi idő alatt kapjuk meg a képeinket?

Általában 3 hetet szoktam mondani, mire a képek hozzátok kerülnek, de az átadás hamarabb beszokott következni.

Az ország melyik részén fotózol?

Többségében a Dunántúlon vannak a megkereséseim, de Budapesten is megfordulok. Amennyiben szükség van rá az ország másik felére is elmegyek.

Számoljunk veled a vacsora során?

Igen. Az esküvő napján én folyamatosan dolgozom, megyek veletek, mozgok az állomások között, így nincs időm megoldani ezt a "problémát", ezért szükségem van rá, hogy egy plusz főre terítsetek.

Csak esküvőket fotózol?

Nem csak esküvőket, hanem jegyesfotózásokat, párfotózásokat és portrésorozatokat is szoktam készíteni.

Mikor ajánlatos felkeresni?

A népszerű esküvői dátumok hamar elkelnek, ezért érdemes hónapokkal előre, de elszórva maradni szokott egy-két időpont.

Mivel fotózol?

Sony A7II vázzal dolgozom, nálam van egy tartalékgép, természetesen kedvenc fényerős objektívjeim, plusz egy vaku, amit szinte sosem használok, mert szeretem a természetes fényviszonyokat. Ezen kívül memóriakártyák és akkumulátorok hada, melyekből mindig pontosan dupla annyi van, mint amennyire aznap szükségem van, minden kamerámhoz duplán, biztos, ami biztos. Néha asszisztenssel dolgozom az esküvői fotózások során, de általában egyedül. Öltözetem praktikus és közepesen elegáns, pont ahogy jól érzem magam és az alkalom, a fotós szakma és a helyzet megkívánja.

Egyedül fotózol?

Igen, de igény szerint másodfotóst is tudok vinni magammal.

Mikor szoktál az esküvőre érkezni?

Az esküvő kezdete előtti órákban, hogy miattam ne boruljon semmi.

Hogyan készüljünk a jegyes fotózásra?

A jegyes fotózásra kényelmes, kedvenc öltözetben gyertek. Javaslatom, hogy stílusban és/vagy színben legyen valami közös a ruhátokban, az sem baj, ha teljesen hasonló. Ez plusz szimbolizálja az együvé tartozásotokat, és jól is mutat a közös fotókon. A jegyes fotózás legfontosabb teendőit már az személyes találkozó során szóbahozom. Legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Hozhattok kutyát, piknik felszerelést, bort, bármit, amit szeretnétek. Ha magatokat hozzátok, én is mindig szívesen ötletelek. A jegyes fotózás vagy más néven előfotózás, angolul engagement session (röviden e-session) összefogó neve az esküvő előtti fotózásnak. Leggyakrabban kora vagy késő délután, koraeste szervezzük (évszaktól függően), sétálunk, beülünk valahová, villamosozhatunk, hajókázhatunk, gyakorlatilag bármi szóba jöhet. Én annak is nagyon örülök, ha olyan helyre szeretnétek menni, ahol pl. megismerkedtetek vagy szívesen jártok, azaz szimbolizálja szerelmeteket, kapcsolatotokat.

Miért jobb egy hivatásos esküvői fotós mint egy ismerős, vagy egy hétvégi fotós?

Nem feltétlenül jobb egy hivatásos mint egy amatőr, azonban van egy óriási különbség köztük. Ez a vízválasztó az áldozat amit a fotós az esküvőtökre szán. Ez lehet évek tapasztalata, speciális képesítések, megbízható felszerelés amire a profi támaszkodhat, míg az amatőr általában nincs felkészülve arra a rengeteg dologra ami egy esküvőn történhet. Sem technikailag, sem lelkileg a helyzetek hatékony kezelésében. Az úgynevezett "shoot&burn" fotósok, akinek van egy digitális gépe és felírja a kész képeket egy cd-re, nagy valószínűséggel nem fog napokat, vagy heteket a képek és albumok igazgatásával tölteni, vagy ha elromlik egyik gépe, nincs mellette a táskájában még egy hogy ne maradjon le egy percről sem. Ne felejtsétek el, hogy a fotós nem csak pénzbe hanem időbe is kerül nektek és a családtagjaitoknak a nagy napon. Ne pazaroljátok el a perceit ennek a szép napnak, hogy olyan képek készüljenek amik sem nektek, sem családotoknak nem tetszik.